رونمایی از کتاب «شیراز تا حیفا» ترجمه ی کتاب «مفتاح باب الابواب» برگزار شد
به گزارش راکو ؛ روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری، موعود عصر(عج)، صبح امروز، آیین رونمایی از متن تصحیح شده کتاب ارزشمندی «مفتاح باب الابواب» نوشته محمد مهدی زعیم الدوله تبریزی با عنوان امروزی از «شیراز تا حیفا» چاپ انتشارات هلال، با حضور اسماعیل شفیعی سروستانی مدیر مسیول موسسه فرهنگی هنری موعود عصر و حمید رضا اسماعیلی پژوهشگر تاریخ معاصر در سرای خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
این متن درخشان نقدی عالمانه و روایتی منصفانه از چگونگی شکل گیری فرقه ی بابیه و در ادامه آن پایه گذاری فرقه بهاییه در بستر ایران عصر قاجار در نقطه مهم قرن سیزدهم هجری و قمری و سرآغاز تحولات سیاسی و اجتماعی در جهان اسلام است، استعمارگران برای ایجاد دو فرقه ی وهابیت در جزیره العرب در بین جمعیت اهل سنت و بهاییت در کانون جهان تشیع موجب بروز انشقاق و تفرق مذهبی در دو قطب مهم اهل سنت و شیعه موجب ابتلایات، جنبش ها و آشوب های گوناگون سیاسی و اجتماعی شد.
بهاییت جریانی زنده و ادامه دار است
اسماعیل شفیعی سروستانی مدیر مسیول موسسه فرهنگی موعود عصر(عج) با اشاره به فرآیند فرقه سازی در جهان اسلام اظهار داشت: موضوع فرقه سازی در جهان اسلام نقش مهمی را در تفرق امت اسلام ایفا کرده است، و در جهان اسلام سابقه ای بسیار طولانی دارد . لازم به ذکر است فرقه سازی هماره در حوزه تمدنی و دینی ما به صورت مستقیم و غیرمستقیم دخالت داشته است، و در بازه های زمانی گوناگون از صدر اسلام تا کنون با صور و دسیسه های گوناگون به ایجاد فرقه و سازمان پرداخته است و در مورد بهاییت که گمان می رفت خفته و خاموش شده است، دیگربار در حوزه تمدنی و فرهنگی ایران امروز نقش آفرینی می کند.
ابلیس برسازنده فرق غیر رحمانی
از امام صادق علیه السلام نقل است: ما امتی هستیم که همواره ابلیس افرادی را میان مسلمانان نفوذ می دهد، که از ما نیستند و پیرو دین ما نیستند، ابلیس به آنها میدان می دهد و او را شهره می گرداند، و از زبان او به بهتان و دروغی به ما می بندد، عصر آن دروغگو که به پایان می رسد، دروغگوی دیگری به شهرت می رسد و شبهاتی دیگر طرح می کند. پس کار ابلیس ایجاد تفرقه است.
فرقه به معنای جدا شدن و از دیگران جدا شدن است، و به جماعتی اطلاق می شود که بر دیگران وارد می شود و ایشان را از بدنه ی جامعه به دور می کنند. درمعنی فرقه با مفهوم کالت روبرو هستیم، تاکنون طبق دایره المعارف فرقه ها، 2000 فرقه هم اکنون مشغول به کار اند. حدیثی نیز منسوب به حضرت ختمی مرتبت در اشاره به ورود انشعاب بیان می کند: یهودیان به هفتاد و یک فرقه تقسیم شدند. این حدیث به حدیث افتراق معروف است. تنها یک فرقه فرقه ناجیه است. مسیحیان به هفتاد و دو فرقه تقسیم شدند و تنها یک فرقه اصیل است. مسلمانان به هفتاد و سه فرقه تقسیم می شوند که تنها یک فرقه، فرقه ناجیه است.
جریان های فرقه سازی در جهان اسلام
بنابر نظر شفیعی سروستانی سیر تطور فرقه سازی در جهان اسلام در سه بازه زمانی تعریف می شود، مرحله نخست جریانی داخلی، با رویکردی داخلی این مقطع از صدر اسلام آغاز و تا قرن 12 ادامه دارد، جریان دوم جریانی داخلی با رویکردی خارجی (قرن 12 و 13) که در این مقطع فرقه های شیخیه، بابیت، بهاییت، وهابیت شکل می گیرد. با مراجعه به ملل و نحل شهرستانی فرقه های شکل گرفته در مرحله نخست، حاصل عدول از صراط مستقیم، غفلت از مبادی و معیارها، اختلاط آموزه ها، تعصب خودخواهی و قدرت طلبی اند. اما آنچه در بازه زمانی قرن 12 و 13 رخ می دهد، محصول دسیسه استعمار، غفلت از مبادی و معیارها، خودفروختگی و عناد با معارف اصیل اسلامی اند. مرحله تاریخی سومی نیز در این بازه وجود دارد، جریان خارجی با رویکردی خارجی، محصول استراتژی جدید غرب علیه اسلام و مسلمین، غفلت مسلمین و معلمان فرهنگی، و خودباختگی.
این پژوهشگر افزود: آرام آرام این فرقه ها بنیاد این سرزمین را از بنیاد اصلی جدا کردند. شبهاتی را دامن زدند و ما وقتی درباره هنگامه ظهور منجی موعود می خوانیم، این پرسش مطرح می شود که آیا امام مهدی دین جدید می آورد؟ خیر، آنچه می آورد، همان سنت رسول مکرم اسلام است. اغتشاش، انشعاب و تشتت چنان وارد زندگی مسلمانان شده است که وقتی امام زمان ظهور می کند، مردم فکر می کنند دین جدیدی آورده است در حالیکه دین جدیدی نیست.
شفیعی سروستانی در ادامه گفت: گفت وگو از فرقه ها مطلقا جدا از منجی گرایی نیست. منشا اصلی منبع صدور فرقه ها ابلیس است. ابلیسی که قسم خورده تا انسان را گمراه کند. عمر شیطان تا زمان ظهور ولی عصر (عج) است. چون می داند که در راس دین حقیقی بر صراط مستقیم حضرات معصوم نشسته اند، به جان مسلمین افتاد تا با گروه سازی و انشقاق آنها را از هم جدا کند که همین اتفاق هم افتاد. جریانی که در جهان اسلام اتفاق افتاد، جریان داخلی با رویکرد داخلی بعد از رحلت پیامبر (ص) بود. زمانی که پیکر رسول خدا هنوز بر روی زمین قرار داشت، نطفه فرقه سازی بسته شد.
وی افزود: جریان خلافت مسلمین از امامت حقه خارج شد و بنی امیه و بنی عباس شکل گرفت. این اولین جریان در صدر اسلام محصول عدول از صراط مستقیم بود. در غدیر و روز غدیر مظهر صراط مستقیم مولا علی (ع) بود ولی در سقیفه بنا بر عدول از صراط مستقیم رویگردانی از مبادی اولیه ای که خداوند، رسول خدا و سنت رسول بود بنا گذارده شد. اختلاط آموزه ها را باعث شدند و قدرت طلبی باعث شد که شاهد شکل گیری اولین فرقه باشیم. تا 255 یعنی آغاز میلاد امام عصر خلفای عباسی حاکم هستند و این منصب به سلاطین منتقل می شود. تا قرن 12 در خود فرو برد. نقطه عطف فرقه سازی را از قرن 12 تا 13 شاهد هستیم. با جریانی که تا امروز نفس می کشد، بابیت، بهاییت و وهابیت در دو نقطه مهم از جهان اسلام یعنی عربستان سعودی و ایران شکل گرفت.
مشخصات فرقه های قرن 12 و 13
اسماعیل شفیعی سروستانی مشخصه های فرقه های قرن دوازدهم و سیزدهم که محصول استعمار اند بر شمرد: توجه عمده به بخشی از آموزه های اسلامی، اصرار موکد بر جدایی دین از سیاست، گرایش سیاسی به جریان های استعماری، تفرقه افکنی میان صفوف مسلمین، و شبهه افکنی در میان افکار عمومی.
جریان دوم فرقه سازی که نقطه عطف دوم در قرن دوازدهم و سیزدهم هستند، ظاهر امر آن است که این جریان داخلی است، اما نگاهش کاملا به بیرون است، و این جریان تا به امروز نفس می کشد، و حیات دارد، ما در دو جغرافیای فرهنگی، یکی در جزیزه العرب کانون اهل تسنن، و دیگری در ایران کانون تشیع، شاهد شکل گیری دو جریان استعماری و معطوف به خارج با هدف ایجاد شبهه و انشقاق میان مردم امت اسلامی هستیم، جریان بابیه امری است که کانونی ترین اصل فرهنگ تشیع یعنی مهدویت را نشانه رفته است. و این امر، درست در مقطعی که استعمار دارد پوست می اندازد تبلور پیدا می کند، در نظر داشته باشید، این جریان همزمان با فروپاشی امپراطوری عثمانی رخ می دهد و هدفی جز بلعیدن جهان اسلام را ندارد.
سازمان سیاسی بهاییت در 180 کشور جهان فعالیت دارند
حمید رضا اسماعیلی پژوهشگر تاریخ معاصر با اشاره به گستردگی بهاییت اظهار داشت: مسیله بهاییت امری نیست که محاط به ظرف زمانی دوران قاجاریه و پهلوی باشد، در صورتی که این فرقه طی حیات 150 ساله ی خود از قامت یک فرقه ی چند هزار نفره خارج شده است و هم اکنون در قامت یک سازمان گسترده اند که در 180 کشور دنیا شعبه داشته و منتشر اند، پژوهشگران حوزه تاریخ معاصر و بهایی پژوهی نیز بیشتر ذهنیتی معطوف به ذکر تاریخ بهاییت دارند، سازمان سیاسی بهاییت سازمانی متصل به شبکه جهانی گلوبالیست ها که از همان 150 سال قبل تا به امروز پیوند بسیار محکمی دارند. و در عین حال روسای فعلی بهاییت تاکید موکد دارند که ما یک سازمان ایم نه یک فرقه. یک نظم اداری محکم، قانون اساسی و انتخابات دارند.
اطلاق فرقه به بهاییت مانع از فهم درست آن می شود
اسماعیلی با اشاره به این موضوع که به کاربردن واژه فرقه در پیوند با بهاییت غلط است، افزود: به کار بردن واژه فرقه در خصوص بهاییت اشتباه است، چرا که دارای سازمان جهانی است، مرکز آن در شهر حیفا در اسراییل است، سازمانی به این گستردگی نمی تواند محاط به واژه فرقه باقی بماند. کتاب از شیراز تا حیفا بنیاد و تاریخ فرقه بابیه و سازمان بهاییت را به خوبی شرح می دهد که برای درک وضعیت امروزین نسبت حال ما به سازمان بهایت ضروری است. همین طور مرحوم آیتی نیز متنی دارند که در بیان ظرایف مربوط به بهاییت حایز نکات بسیاری مهمی است که تاکنون بی نظیر است ولی این متن درخشان برای علاقمندان به تارخی معاصر مهجور مانده است. دیگر آثار حسن نیکو، و مهتدی حتی از نسخه خطی به نسخه ی چاپی نرسیده است.
جمعیت بهاییت درایران
طبق سرشماری که توسط خود بهاییان از این جمعیت انجام می شود، تعداد 3900 بهایی در ایران زندگی می کردند که بخش قابل ملاحظه ای از آنها نزدیک به 3700 نفر یهودی بوده اند. و این امر در شناخت این فرقه بسیار موثر است که اگر امروز پیوند بسیار عمیقی با فراماسونری و گلوبالیست ها دارند، ناشی از ماهیت یهودی شان است.
گفتنی است کتاب از شیراز تا حیفا چاپ انتشارات هلال وابسته به موسسه فرهنگی هنری موعود عصر است که در پنج فصلِ «اصول ادیان دنیا هفت است»، «سرگذشت باب و بابیت»، «شریعت و احکام بابیت»، «جریانات بعد از باب تا ظهور بهاء»، «قطعاتی از گفته های بهاء(احکام و خطابه ها)» بهمن ماه امسال روانه بازار کتاب شد.
22057
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رونمایی از کتاب «شیراز تا حیفا» ترجمه ی کتاب «مفتاح باب الابواب» برگزار شد" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رونمایی از کتاب «شیراز تا حیفا» ترجمه ی کتاب «مفتاح باب الابواب» برگزار شد"، کلیک کنید.