مبادلۀ کتاب؛ از صرفه اقتصادی تا حمایت از طبیعت
راکو/اصفهان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کنار توجه جدی به جلوگیری از قطع بیشتر درختان و حمایت از محیط زیست و طبیعت، از اهداف مرکز مبادلۀ شهروند برای گسترش این اهداف است.
این بخشی از صحبت های اکبر جوانبخت، کتابدار کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» دربارۀ «مرکز مبادلۀ شهروند» است؛ مرکزی که خدمات مهم و ارزنده ای در اختیار شهروندان اصفهان قرار می دهد اما شاید برای برخی از مردم این شهر هنوز با آن آشنایی نداشته باشند.
اکبر جوانبخت، کارشناس کتابداری کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» در گفت وگو با راکو و دربارۀ پیشینۀ «مرکز مبادلۀ کتاب شهروند» گفت: مرکز مبادلۀ کتاب شهروند که در کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» قرار دارد، پنجم شهریورماه 1397 شمسی افتتاح شد. موضوعی که ادارۀ کتابخانه ها را به سمت بنیان این مرکز هدایت کرد، حجم فراوان کتاب های اهدایی و رسیده به کتابخانه بود. در واقع، شهروندانِ بسیاری بودند که علاقه داشتند کتاب های خوانده شدۀ خود را به این مرکز هدیه بدهند.
او ادامه داد: همین حجم بسیار زیاد کتاب اهدایی، مقدمۀ گشایش مرکزی موسوم به مبادلۀ کتاب شهروند در کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» شد. این مرکز با 10هزار جلد کتاب فعالیت خود را آغاز کرد، اما اکنون در سال 1402 شمسی دارای حدود 20هزار جلد و بنا بر ماهیت خاص مرکز، مدام در حال کم و زیاد شدن است. این کتاب ها در دو بخش مرجع و غیرمرجع دسته بندی می شوند.
کارشناس کتابداری کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» به موضوعات کتاب های مرکز نیز اشاره و خاطرنشان کرد: بخش مبادله، کتاب های متنوعی دارد که در حوزه های متعددی به نیاز جامعۀ کتابخوان اعم از مردم عادی یا پژوهندگان پاسخ می دهد. در یک نگاه کلی می توان گفت موضوعات شامل فلسفه، منطق، روان شناسی، دین اسلام، اقتصاد، سیاست، جامعه شناسی، حقوق، زبان، ریاضیات، فیزیک، شیمی، نجوم، پزشکی، مهندسی، کشاورزی، خانه داری، تغذیه، هنر، شعر، داستان، تاریخ و جغرافیا است.
وی همچنین در خصوص مهم ترین اهداف مرکز این گونه توضیح داد: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی هدفی بسیار مهم است که مرکز مبادله برای گسترش آن تلاش می کند. در واقع دیگر، کتاب های خوانده شده در منازل خاک نمی خورد و فرصتی فراهم می آید که یک کتاب را افراد بیشتری مطالعه کنند. مبادلۀ کتاب به معنی گردش دایمی کتاب در شهرمان است. در ضمن، ما اهداف دیگری هم داریم که بی تردید مهم ترینش جلوگیری از قطع بیشتر درختان و حمایت از محیط زیست و طبیعت است.
جوانبخت که از سال 1385 شمسی تاکنون در حوزۀ کتاب و کتابداری فعال است، تصریح کرد: گردش کتاب ها در جامعه از بعد اقتصادی نیز بسیار اهمیت دارد. در حال حاضر، بیشتر خانواده ها از قیمت بالای کتاب گله مند هستند و این طرح مبادله می تواند مطالعۀ کتاب را برای افراد به طور رایگان میسر کند.
این کتابدار در توضیح این مسیله که ما شهروندان اصفهان چگونه می توانیم از این طرح استفاده کنیم، اظهار کرد: شهروندان می توانند هر کتابی را که مطالعه کرده اند و دیگر به آن نیازی ندارند، به بخش مبادلۀ کتاب «میرداماد و تخصصی حقوق» بیاورند. این کتابخانه در چهارراه وکلا در ابتدای خیابان نیکبخت واقع و در روزهای زوج از ساعت 14 تا 19 در خدمت دوستداران کتاب است. قابل ذکر است که کارشناس کتابخانه کتاب های اهدایی را از نظر ارزش محتوایی، جدید یا قدیمی بودن بررسی می کند.
وی تاکید کرد: کتاب اهدایی باید کیفیت ظاهری مناسبی داشته باشد. شهروندان پس از اهدای کتاب، به راحتی می توانند کتاب های دیگری را که مدنظرشان است از قفسه های مرکز مبادله انتخاب کنند و همراه ببرند. به علاوه اینکه برای اطلاعات بیشتر می توانند با شماره های 36621100 و 36621200 تماس بگیرند.
جوانبخت که از دانش آموختگان دانشگاه اصفهان و رشتۀ «کتابداری و اطلاع رسانی» است به فعالیت های جنبی مرکز مبادله نیز اشاره و تشریح کرد: اهدای کتاب به مناطق محروم، مراکز حمایتی و بهزیستی، مراکز نظامی، ارگان های مختلف دولتی و غیردولتی، مساجد، مراکز آموزشی از جمله دبستان ها و دبیرستان بخشی دیگر از فعالیت های این مرکز است. به منظور دریافت این خدمات باید مکاتبات اداری لازم با مدیرعامل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان صورت گیرد.
پایان خبر راکو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مبادلۀ کتاب؛ از صرفه اقتصادی تا حمایت از طبیعت" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مبادلۀ کتاب؛ از صرفه اقتصادی تا حمایت از طبیعت"، کلیک کنید.