اتهام جدید با طعم موشک؟!
دولت جو بایدن به دنبال انتشار ادعای خبرگزاری رویترز مبنی بر اقدام ایران در ارسال موشک بالستیک به روسیه در ادعایی هشدار داد که در صورت تایید این موضوع، تهران با واکنش «سریع و شدید» جامعه بین المللی مواجه خواهد شد.
به گزارش راکو، به نقل از شرق: جان کربی، سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید، در نشستی مجازی با خبرنگاران گفت که واشنگتن هنوز نمی تواند تایید کند ایران موشک های بالستیک در اختیار روسیه گذاشته باشد. رویترز روز چهارشنبه در گزارشی اختصاصی به نقل از شش منبع مطلع رویترز ادعا کرد ایران تعداد بسیاری موشک بالستیک زمین به زمین به روسیه داده است؛ رخدادی که نشان از تعمیق همکاری های نظامی بین این دو کشور دارد که هر دو تحت تحریم های ایالات متحده هستند. کربی اظهار کرد: «ایرانی ها در این گزارش مطبوعاتی آشکارا می گویند که قصد دارند موشک بالستیک به روسیه بفرستند و ما هیچ دلیلی نداریم که فکر کنیم چنین کاری را نخواهند کرد». او افزود: «ما به سهم خود این مسیله را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح می کنیم. تحریم های ایران را تشدید خواهیم کرد و با متحدان و شرکای خود در اروپا یا هر کجا، گزینه های دیگر را هم بررسی می کنیم». رویترز به نقل از سه منبع ایرانی نوشته است که جمهوری اسلامی حدود 400 موشک که اکثر آنها از خانواده موشک های کوتاه برد فاتح-110، ازجمله ذوالفقار هستند، به روسیه داده است. این نوع موشک قادر است اهدافی را در برد بین 300 تا 700 کیلومتر مورد حمله قرار دهد. بر اساس این گزارش، ارسال این موشک ها از اوایل ماه ژانویه در راستای توافقی که بین مقامات اجرایی ایران و روسیه در اواخر سال گذشته میلادی شکل گرفت، آغاز شده است. با این حال اوکراین می گوید هنوز هیچ گونه اطلاعات رسمی درباره ارسال موشک های بالستیک ایران به روسیه دریافت نکرده است. جان کربی نیز در ادامه اظهارات روز پنجشنبه خود این اتهام را تکرار کرد و گفت: «ما در واکنش به ادامه حمایت های ایران از جنگ روسیه، در روزهای آینده تحریم ها علیه تهران را تشدید خواهیم کرد و اگر ایران به روسیه موشک بالستیک بفروشد، این آمادگی را داریم که دست به اقدامات بیشتری بزنیم». محدودیت های شورای امنیت سازمان ملل بر صادرات برخی موشک ها، پهپادها و دیگر فناوری های نظامی ایران در اکتبر سال 2023 به پایان رسید. با این حال، ایالات متحده و اتحادیه اروپا اعلام کردند که تحریم ها علیه برنامه موشکی ایران را حفظ خواهند کرد.
مرگ ناوالنی و موج سواری روی موضوع ایران
حسین صانعی، کارشناسی بود که در گفت وگو با «شرق» درباره تکرار ادعاها درخصوص ارسال موشک های بالستیک ایران به روسیه از زاویه مرگ مشکوک الکسی ناوالنی، جدی ترین منتقد ولادیمیر پوتین، به موضوع نگاه می کند و بر این باور است که به دلیل مرگ ناوالنی، اکنون غرب سعی دارد برای موازنه با مسکو یک موج سواری سیاسی و دیپلماتیک را با تمرکز بر جنگ اوکراین به عنوان پاشنه آشیل پوتین راه بیندازد و دراین بین به گفته این مفسر حوزه بین الملل، موضوعاتی مانند ادعاها بر سر ارسال موشک یا پهپاد از سوی ایران به روسیه می تواند از نتایج و تبعات این موج سواری باشد. تحلیلگر حوزه سیاست خارجی با اشاره به تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا در روزهای اخیر علیه مسکو به دلیل مرگ ناوالنی، یادآور می شود که اکنون وضعیت جنگ اوکراین و نیز شرایط داخلی روسیه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور (روسیه) به نحوی است که غرب نگران ریل گذاری پوتین پس از ادامه حضور در کرملین است که بتواند با ایجاد فضای بسته تری در داخل روسیه، شرایط را برای ادامه جنگ سنگین در اوکراین در دوران جدید ریاست جمهوری خود فراهم کند. در راستای آنچه حسین صانعی عنوان کرد، دیروز جمعه، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد بیش از 500 فرد و نهاد را به دلیل مرگ «الکسی ناوالنی»، منتقد سرسخت کرملین در زندان، تحریم می کند. به گزارش سی ان ان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفت این تحریم های جدید طیف گسترده ای از عوامل مربوط به صنایع دفاعی روسیه و منابع درآمدی اقتصاد این کشور را شامل خواهد شد. جو بایدن، رییس جمهور آمریکا نیز پنجشنبه درباره تحریم های جدید، بار دیگر مدعی شد که شخص ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، «مسیول» مرگ ناوالنی بوده است. او این اظهارات را کمی پس از دیدار با همسر و دختر ناوالنی در سانفرانسیسکو مطرح کرد.
البته صانعی در ادامه ارزیابی خود، موضوع دومین سالگرد حمله روسیه به خاک اوکراین را هم مدنظر قرار می دهد و بر این باور است که هم زمانی این اتفاق (دومین سالگرد جنگ اوکراین) با طرح ادعاها درباره ارسال موشک های بالستیک ایران به روسیه چندان بی ارتباط نیست؛ کمااینکه به باور او، هم زمانی مرگ الکسی ناوالنی و موج سواری ها علیه ایران نمی تواند چندان بی ارتباط به همدیگر باشد. در این زمینه صانعی موضوع تحریم های جدید قاره سبز علیه روسیه را پیش می کشد و تاکید دارد که بسته های تحریمی جدید که حتی به کشورهایی مانند بلاروس و کره شمالی هم رسیده است، نشان می دهد که اکنون غرب به دنبال توبیخ و مجازات کشورهایی است که از حمله روسیه به خاک اوکراین حمایت کرده اند یا موضعی متناسب با موضع غرب نگرفته اند. دراین باره و هم راستا با واشنگتن که 500 فرد و نهاد روسی را درباره مرگ الکسی ناوالنی در زندان های روسیه تحریم کرد، اتحادیه اروپا هم در دومین سالگرد جنگ اوکراین اعلام کرد اقدامات محدودکننده ای را برای 106 فرد دیگر و 88 نهاد مسیول اقدامات تضعیف یا تهدیدکننده یکپارچگی ارضی، حاکمیت و استقلال اوکراین تحمیل می کند. به گزارش راکو و به نقل از اسپوتنیک، در نتیجه بسته تحریم های جدیدی که درباره اوضاع اوکراین علیه افراد و اشخاص حقوقی روسی انجام شده است، در مجموع بیش از دو هزار نفر شامل این تحریم ها می شوند.
اتحادیه اروپا دیروز (جمعه) اعلام کرد که در سیزدهمین بسته تحریم های خود علیه روسیه 27 شرکت را که از اقدامات نظامی روسیه حمایت می کنند، ازجمله در کشورهای ثالث تحریم می کند: «آنها در معرض محدودیت های دقیق تر صادرات درباره کالاها و فناوری هایی با استفاده دوگانه و همچنین کالاها و فناوری خواهند بود که ممکن است در تقویت فناوری بخش دفاعی و امنیت روسیه کمک کنند». برخی از این نهادها در کشورهای ثالث ازجمله هند، سریلانکا، چین، صربستان، قزاقستان، تایلند و ترکیه واقع شده اند و در دورزدن محدودیت های تجاری روسیه درگیر شده اند. اتحادیه اروپا اعلام کرده که نهادهای روسی هم در توسعه، تولید و عرضه اجزای الکترونیکی برای مجتمع نظامی و صنعتی روسیه درگیر هستند. کمیسیون اروپا همچنین اعلام کرد اتحادیه اروپا، وزیر دفاع کره شمالی و چند شرکت بلاروسی را نیز در سیزدهمین بسته تحریم علیه روسیه گنجانده است.
موج سواری علیه تهران و هم زمانی جنگ اوکراین با جنگ در غزه
برخلاف حسین صانعی که هم زمانی مرگ آلکسی ناوالنی و همچنین دومین سالگرد تجاوز روسیه به خاک اوکراین را ازجمله عوامل طرح ادعاهای واهی درباره ارسال موشک های بالستیک ایران به روسیه مطرح می کند، سعید صفاری بر این باور است که باید دلیل را در هم زمانی دیگری جست وجو کرد. این کارشناس در گفت وگو با «شرق» یقین دارد که هم زمانی طرح این ادعاها علیه تهران با فرسایشی شدن جنگ حماس و اسراییل و بغرنج ترشدن وضعیت غزه و از همه مهم تر، تاثیر این جنگ بر روند تجهیز و تسلیح اوکراین از جانب غرب با محوریت ایالات متحده آمریکا، شرایطی را به وجود آورده است که واشنگتن برای توجیه کم رنگ شدن حمایت ها از کی یف سعی دارد با طرح اتهامات بی اساس درباره ارسال تسلیحاتی مانند موشک های بالستیک یا پهپاد از سوی ایران و موج سواری علیه تهران دست به یک موازنه قوا بزند. صفاری سخنان اخیر جو بایدن را مویدی بر تحلیل خود قرار می دهد و بر این باور است که کاخ سفید بیش از هر زمان دیگری نگران کاهش حمایت های تسلیحاتی و لجستیکی اوکراین در برابر روسیه در تاثیر آن بر سرنوشت این جنگ (جنگ اوکرین) و در نهایت کسب دست برتر برای پوتین است. اشاره صفاری به سخنان جو بایدن، رییس جمهوری آمریکاست که در پیام خود به مناسبت دومین سالگرد جنگ اوکراین نوشته است: «نمایندگان باید لایحه مکمل امنیت ملی را تصویب کنند، قبل از اینکه خیلی دیر شود. این لایحه کمک های مالی به اوکراین و همچنین تقویت پایگاه دفاعی ایالات متحده را تضمین خواهد کرد». به نوشته راکو، سنای آمریکا پس از ماه ها مذاکرات دشوار و در بحبوحه اختلافات سیاسی در حزب جمهوری خواه بر سر نقش ایالات متحده در خارج از کشور، بسته کمکی 95.3 میلیارد دلاری به اوکراین، اسراییل و تایوان را تصویب کرد؛ اما این لایحه باید از سوی مجلس نمایندگان نیز تایید شود ولی به دلیل مخالفت نمایندگان جمهوری خواه با آن، روند تصویب آن متوقف شده است. به گزارش اسپوتنیک، بایدن در بیانیه خود آورده است: «با گذشت دو سال جنگ، مردم اوکراین همچنان با شجاعت زیادی به نبرد ادامه می دهند؛ اما مهمات آنها رو به اتمام است. اوکراین نیازمند تسلیحات بیشتر از سوی آمریکاست تا بتواند خطوط نبرد خود را در مقابل حملات روسیه حفظ کند؛ به همین دلیل مجلس نمایندگان باید لایحه دوحزبی مکمل امنیت ملی را تصویب کند، قبل از آنکه خیلی دیر شود».
پایان خبر راکو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اتهام جدید با طعم موشک؟!" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اتهام جدید با طعم موشک؟!"، کلیک کنید.